Echografie van de buik

Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts

In onze praktijk wordt gebruik gemaakt van echografie. Dhr. De Jong volgde hiertoe een specifieke huisarts-echografie-opleiding en is hiervoor CHBB geregistreerd

Een echo-onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij een vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Informatie echo onderzoek

In overleg met uw huisarts heeft u besloten tot een echografisch onderzoek.

Wat is echografie?

Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra- geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen afhankelijk van de dichtheid van het weefsel.  Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden. Deze onderzoeksmethode wordt al vanaf 1960 toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld. Het kan dus een veilige onderzoeksmethode worden genoemd.

Voorbereiding

Voor sommige echo onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Wanneer de instructies voor de voorbereidingen niet goed zijn opgevolgd, is het soms niet mogelijk  om het onderzoek te laten plaatsvinden. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

Nuchter

Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Bovenstaande instructies gelden voor het afbeelden van de lever, galblaas, alvleesklier en de bloedvaten in de buik.

Volle blaas

Voor het afbeelden van de nieren en de blaas met een uitwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen. Geen koolzuurhoudende dranken drinken!

Uitslag

De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken.